Esikoinen sai diagnoosin. En järkytykseltäni oikein tiedä mitä sanoa. Mycoplasman aiheuttama massiivinen allerginen reaktio, Stevens-Johnsonin syndrooma. Hyvin harvinainen, muistelisin että sen saa vuodessa 1-2 ihmistä miljoonasta.

Hyvä uutinen on että pojalta ei kuoriudu ihoa, iho-oireet ovat toistaiseksi vain punaisia rakkulanäppylöitä selässä, hartioilla, niskassa ja poskissa, näppylöiden keskeltä lähtee iho, mutta vain hyvin pieneltä alueelta. Hyvä uutinen on myös se, että suu ei enää tänään mennyt huononpaan kuntoon (suun sisältä limakalvot ovat kuoriutuneet kauttaaltaan). Huono uutinen taas on pojan erittäin pahasti tulehtuneet silmät. Ja se että parantuminen voi kestää viikkoja ja reaktio saattaa uusiutua.

Itku on herkässä.


Stevens-Johnsonin oireyhtymä, Stevens-Johnsonin syndroma, SJS

Vakava ja jopa hengenvaarallinen iho- ja limakalvoreaktio, jonka aiheuttaja yleensä lääkeaine, ruoka tai tulehdus (esim. hengitystietulehdus, vilustuminen, herpes simplex). Alkaa yleensä kuumeella ja nuhakuumetta muistuttavilla oireilla ennen ihottuman ja rakkuloiden puhkeamista. Lääkeaineesta johtuvat reaktiot voivat tulla heti tai vasta parin viikon kuluttua lääkehoidon aloittamisesta.

Edellyttä tehohoitoa (palovammaosastolla) jos potilaalla on kuumetta, iho irtoaa tai sisäelimet ovat tulehtuneen. Hoidetaan kuten palovammoja. Muistettava ottaa huomioon silmävaurioiden todennäköisyys

Silmälääkärin osallistuminen hoitoon erittäin tärkeätä, myös päättyneen sairaalahoidon jälkeen. Vakavimmat vauriot yleensä silmien sidekalvossa. Tauti voi vaurioittaa pysyvästi myös sisäelimiä kuten sydäntä, keuhkoja, maksaa, pernaa.

Erytema multiforme (EM)

Stevens-Johnsonin oireyhtymä (SJS)

Lyellin syndrooma, TEN

ovat kaikki allergisia reaktioita, laukaisijana mm. lääkeaine, tulehdus, ravintoaine tai kemikaalit.

EM/SJS/TEN luokitellaan nykyisin saman oireiston eri muodoiksi. EM on melko usein toistuva, lievempi versio. SJS on erittäin vakava ja TEN (Lyellin syndrooma) on hoitamattomana hengenvaarallinen.

(via)