Meillä on siivouspäivä kun siivoojamme on lomalla. Muistanpahan taas miksi meillä käy siivooja ja miksi sille kannattaa iloisin mielin maksaa. Siivoamiseen menee älytön osa vähäisestä yhteisestä ajasta, kaikki tulevat huonolle tuulelle ja muutenkin keksin heti kättelyssä tuhat hommaa joita tekisin mieluummin. Kesä-elokuussa siivooja ei käy, mutta kesällä siivoaminen jostain syystä stressaakin vähemmän, ehkä siksi, että silloin sitä yhteistä vapaa-aikaakin on enemmän.

Siivooja käy talviaikaan normaalisti kahden viikon välein, on käynyt jo muistaakseni seitsemän vuoden ajan, ja siinä välissä emme siivoa kertaakaan järjestelmällisesti koko kämppää, en näe siihen mitään syytä enkä tarvetta. Päivittäin on pakko siivota muruset keittiöstä ja ruokapöydän ympäriltä, pari kertaa viikossa hiekat eteisestä ja kerran viikossa vessat. Ehkä vähän pölyjä pyyhkäisen jos jossain oikein pahasti silmiin sattuu.

Siivooja ei järjestä tavaroita, hänen hommiinsa kuuluu vain imurointi, lattioiden peseminen, pölyjen ja muutenkin kaikkien tasojen pyyhintä sekä vessojen ja peilien pesu. Ennen siivojapäiviä meillä käykin helvetinmoinen pyörremyrsky ja karjunta kun kaikki rojut pitää saada paikalleen. Jos olohuoneen pöytä tai lasten työpöydät on kuorrutettu rojulla, siivooja ei niihin rättinsä kanssa koske lainkaan.

On aivan käsittämätöntä miten siivooja käy koko huushollin läpi muutamassa tunnissa, kun meillä menee koko perheen voiminkin enemmän aikaa. Minä kyllä tuhlasin taas puolet energiastani patalaiskoille kakaroille karjumiseen, siivooja saa sentään riehua rätteineen yksin. Eikä täällä ole lähellekään niin siistiä ja raikasta kuin siivoojan jäljiltä. Imurointi on mieheni homma, hän kun rupeaa hommaan, niin tekee sen sitten kunnolla, minä en ole ollenkaan niin tarkka (ainakaan imurin varressa). Ja mies pesee vessat. Kiitos siitä.

Riittää sitä hommaa minullekin. Ensinnäkin olen tietysti ylin organisaattori - ja se se vasta on kuulkaas rankka homma! Pyyhin pölyt tasoilta, hinkkaan lasten pöydät puhtaiksi liimasta ja muusta töyhkästä, moppaan jos tarvitsee (nyt moppasin vain vessat ja keittiön.. no kun se siivooja tulee taas reilun viikon päästä..), pesen peilit, teen kaiken yleisen järjestämisen tyyliin lehtipinojen ja muiden roinakasojen selvittäminen sekä keittiön raivaus.

Lasten osallistumisen suhteen minulla on yksi periaate ylitse muiden, ja se on se, että minä en kerää yhtä ainoaa lasten tavaraa ja lelua, EN KOSKAAN. Jos niitä on etukäteisvaroituksista huolimatta lattioilla kun siivotaan, ne lentävät armotta roskikseen. Viimeksi olen varmaan lastenhuoneita siivonnut (siis leluja, imurointi ja vastaava on eri juttu) silloin, kun lapsia oli vasta kaksi ja vanhempikin oli alle kolmevuotias.

Nyt kun pidän oikein kiirettä, ehdin vielä kauppaan.